وزیر آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه شخصیت دانش‌آموزان در دوره ابتدایی شکل می‌گیرد، تحول واقعی نظام تعلیم و تربیت را منوط به توجه ویژه به این مقطع دانست و از برنامه‌های گسترده برای توانمندسازی معلمان، توسعه عدالت آموزشی و اصلاح ساختار نظام آموزشی خبر داد. کاظمی همچنین از اختصاص ۲۸.۵ همت برای نوسازی مدارس و استخدام ۱۸۰ هزار نیروی جدید خبر داد.
به گزارش فرهنگیان پرس، علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش، در گردهمایی معاونان آموزش ابتدایی ادارات کل آموزش و پرورش سراسر کشور، دوره ابتدایی را مهم‌ترین مقطع تحصیلی در شکل‌گیری شخصیت دانش‌آموزان دانست و تأکید کرد که استعدادها، توانمندی‌ها و علاقه یا بی‌علاقگی به علم و یادگیری در همین دوره شکل می‌گیرد. او با اشاره به سابقه ۳۵ ساله خود در آموزش و پرورش، خاطرنشان کرد که بسیاری از مشکلات فعلی، همان مسائل سال‌های گذشته هستند و برای ایجاد تحول باید به سراغ مسائل بنیادی و ساختاری رفت و صرفاً به کمبود نیروی انسانی، بودجه یا فضای آموزشی محدود نشود.
کاظمی با اشاره به سه سیاست راهبردی وزارتخانه شامل توسعه عدالت، ارتقای کیفیت و تقویت هویت ملی و دینی، به تشریح اقدامات انجام شده در حوزه عدالت آموزشی پرداخت و گفت: برنامه‌های متعددی در مناطق عشایری، توسعه مدارس شبانه‌روزی، توسعه هنرستان‌ها، تقویت سرانه‌ها و توانمندسازی نیروها در دستور کار قرار گرفته است. او با تأکید بر نگهداشت دانش‌آموزان عشایری، افزود: ارائه خدمات آموزشی در این مناطق دشواری‌های خاص خود را دارد و نیازمند توجه ویژه است. وزیر آموزش و پرورش همچنین از ایجاد اطلس دقیق فضای آموزشی کشور خبر داد که وضعیت مدارس کانکسی و سنگی، پروژه‌های نیمه‌تمام و تراکم دانش‌آموزی را به‌صورت نقطه‌ای قابل رصد کرده است.
در حوزه توسعه فضاهای آموزشی، کاظمی از افتتاح حدود ۲۴۰۰ مدرسه با ۱۱ هزار کلاس درس در سال گذشته خبر داد و اعلام کرد که امسال نیز حدود ۲۳۰۰ مدرسه در دستور افتتاح قرار دارد. او با اشاره به تخصیص ۲۸.۵ همت برای نوسازی و توسعه فضاهای آموزشی در سال جاری، گفت: حدود ۷۶ هزار فضای آموزشی در حال بهسازی و ۶ هزار فضای ورزشی شامل چمن مصنوعی، سالن و استخر در حال اجرا است. همچنین استانداردسازی سرمایشی و گرمایشی حدود ۲۶ هزار کلاس درس نیز در دستور کار قرار دارد.
وزیر آموزش و پرورش توانمندسازی معلمان را یکی از مهم‌ترین اقدامات آموزش و پرورش دانست و گفت: برنامه‌هایی همچون آشنایی معلمان با هوش مصنوعی، طرح توانا و اصلاح روش‌های تدریس در حوزه آموزش ابتدایی در حال اجراست. او با اشاره به بازدید از یک مدرسه روستایی در زنجان، تأکید کرد که کیفیت آموزش فقط به ساختمان و تجهیزات وابسته نیست و اصلاح روش تدریس می‌تواند تأثیر چشمگیری داشته باشد. کاظمی همچنین از هدف‌گذاری برای تجهیز ۵۰ هزار کلاس درس به فناوری‌های روز خبر داد و گفت: سفارش ۵ هزار دستگاه تلویزیون هوشمند نیز انجام شده است. وی یادگیری از یکدیگر و به یکدیگر یاد دادن میان معلمان را از اقدامات ارزشمند در حوزه توانمندسازی برشمرد.
کاظمی با اشاره به کمبود نیروی انسانی، از ثبت‌نام ۵۵ درصد از ۶۰ هزار همکار بازنشسته در سامانه درخواست استمرار خدمت خبر داد و گفت: از آنها خواستیم در ادامه مسیر به آموزش و پرورش کمک کنند. او همچنین مسئله نیروهای خرید خدمات را از مسائل مهم دانست و بر لزوم تصمیم‌گیری سخت برای ساماندهی آنها تأکید کرد. وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان در شرایط دشوار اقتصادی، از صدور حدود ۳۰۰ هزار حکم برای معلمان ابتدایی و پرداخت حقوق و معوقات آنها و همچنین استخدام ۱۸۰ هزار نفر خبر داد و گفت: حقوق معلمان در ۲۰ اسفند پرداخت شد که اقدامی بی‌سابقه در سال‌های گذشته بود.
کاظمی بر ضرورت تقویت مدارس دولتی تأکید کرد و گفت: در مقطعی مدرسه دولتی را تضعیف کردیم و امکانات بیشتری در اختیار بخش‌های دیگر قرار گرفت؛ در حالی که نمی‌توان از یک بستر ضعیف انتظار عملکرد قوی داشت. او وضعیت اقتصادی و معیشتی معلمان را یکی از دغدغه‌های جدی خود عنوان کرد و گفت: شرایط اقتصادی کشور سخت است، اما باید برای بهبود وضعیت معیشتی جامعه معلمان راهکار پیدا کنیم. کاظمی همچنین از تحول در برنامه درسی به عنوان یکی از مهم‌ترین برنامه‌های تحولی یاد کرد و گفت: این تحول از پایه اول ابتدایی آغاز شده و باید از یک برنامه محدود به یک جریان عمومی تبدیل شود و به سمت برنامه‌ای مهارت‌محور، استعدادیاب، نشاط‌بخش و امیدآفرین حرکت کند.

زیر ذره‌بین فرهنگیان پرس

تأکید وزیر آموزش و پرورش بر تحول از دوره ابتدایی، اگرچه رویکردی اصولی و منطبق با یافته‌های علمی است، اما نگرانی‌هایی درباره عملیاتی شدن این وعده‌ها در شرایط اقتصادی سخت کشور وجود دارد. با توجه به اینکه حدود هزار مدرسه سنگی همچنان در کشور فعال هستند و بسیاری از معلمان با مشکلات معیشتی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، اجرای همزمان برنامه‌های تحولی با حل مسائل زیرساختی، چالش بزرگی پیش‌روی دولت چهاردهم است. کاظمی که با سابقه مدیریتی در معاونت پرورشی و فرهنگی و سرپرستی وزارتخانه در دولت سیزدهم به این جایگاه رسیده است، باید مراقب باشد که شعار تحول، تبدیل به سراب نشود و اصلاحات ساختاری به موازات تأمین نیازهای مادی معلمان و تجهیز فضاهای آموزشی پیش رود. همچنین با توجه به تجربه مدیریت آموزش در شرایط بحرانی ۱۲ روزه گذشته و تأکید بر تداوم آموزش در آن دوران، انتظار می‌رود که برنامه‌های جایگزین برای شرایط اضطراری نیز در دستور کار قرار گیرد تا آموزش دانش‌آموزان در هر شرایطی متوقف نشود.