در حالی که سازمان تأمین اجتماعی از آغاز ثبت‌نام وام قرض‌الحسنه ۶۰ میلیون تومانی بازنشستگان از ابتدای تیرماه خبر داده بود، بسیاری از متقاضیان در استان‌های مختلف از جمله تهران با پیام «فرصت پیش‌ثبت‌نام به دلیل محدودیت سهمیه به پایان رسیده است» مواجه شده‌اند. این در حالی است که در برخی استان‌ها مانند یزد، پنجره ثبت‌نام همچنان باز است. بازنشستگان با انتقاد از سهمیه‌های ناچیز و توزیع نامتناسب، خواستار افزایش سقف تسهیلات و رفع موانع ثبت‌نام شده‌اند تا مجبور نباشند ماه‌ها برای دریافت این مبلغ ناچیز در صف بمانند.

به گزارش فرهنگیان پرس، ثبت‌نام وام ۶۰ میلیون تومانی بازنشستگان تأمین اجتماعی که از ابتدای تیرماه ۱۴۰۵ آغاز شده، با مشکلات جدی در سامانه‌های ثبت‌نام مواجه شده و بسیاری از بازنشستگان به ویژه در استان تهران، از عدم دسترسی به این تسهیلات گلایه‌مند هستند. بر اساس تفاهمنامه سازمان تأمین اجتماعی با بانک رفاه کارگران، مقرر شده بود حدود ۳۴۰ هزار فقره وام قرض‌الحسنه با کارمزد ۴ درصد و بازپرداخت ۲۴ ماهه به بازنشستگان و مستمری‌بگیران پرداخت شود و نخستین مرحله واریز برای ۳۰ هزار نفر نیز انجام شده است. اما آنچه باعث نارضایتی گسترده شده، رفتار سلیقتی و پراکنده کانون‌های بازنشستگی در ثبت‌نام متقاضیان است.

بازنشستگان تهرانی به محض مراجعه به سامانه ثبت‌نام کانون بازنشستگان، با پیام «بازنشسته گرامی فرصت پیش‌ثبت‌نام وام به دلیل محدودیت سازمان تأمین اجتماعی جهت تخصیص وام به پایان یافته است» مواجه می‌شوند. این در حالی است که در برخی استان‌ها مانند یزد، پنجره ثبت‌نام همچنان باز است و بازنشستگان می‌توانند ثبت‌نام خود را انجام دهند. یکی از بازنشستگان استان تهران در گفت‌وگو با فرهنگیان پرس گفت: «ما از طریق رسانه‌ها مطلع شدیم که ثبت‌نام وام آغاز شده، اما وقتی به سایت مراجعه می‌کنیم، می‌گویند سهمیه تمام شده است. اصلاً مشخص نیست این سهمیه برای چه کسانی در نظر گرفته شده و چگونه توزیع می‌شود.»

 

زیر ذره‌بین فرهنگیان پرس

آنچه در این میان نگران‌کننده است، شکاف آشکار میان وعده‌های مسئولان و واقعیت میدانی است. مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی دستور داده بود که سامانه ثبت‌نامه به هیچ عنوان بسته نشود و مشکلات فنی آن برطرف شود، اما عملاً در تهران و برخی استان‌های دیگر، درهای سامانه به روی بازنشستگان بسته مانده است. این تناقض، سؤال اساسی را مطرح می‌کند: آیا سازمان تأمین اجتماعی ظرفیت واقعی پرداخت ۳۴۰ هزار فقره وام را دارد یا این عدد صرفاً یک وعده تبلیغاتی برای کاهش فشار افکار عمومی بوده است؟ با توجه به اینکه وام ۶۰ میلیون تومانی در شرایط کنونی اقتصادی، با توجه به تورم و افزایش هزینه‌های درمان و مسکن، مبلغ ناچیزی محسوب می‌شود، بازنشستگان حق دارند خواستار شفافیت در فرآیند توزیع سهمیه‌ها و افزایش سقف تسهیلات باشند. اگر این روند ادامه یابد، اعتماد بازنشستگانی که سال‌ها برای نظام جمهوری اسلامی زحمت کشیده‌اند، به نهادهای حمایتی خدشه‌دار خواهد شد. پیشنهاد می‌شود سازمان تأمین اجتماعی با همکاری بانک رفاه، سامانه‌ای یکپارچه و سراسری برای ثبت‌نام ایجاد کند تا بازنشستگان از هر استان، بدون تبعیض و محدودیت سلیقه‌ای، بتوانند از این تسهیلات بهره‌مند شوند.