معاون برنامه‌ریزی وزارت آموزش‌وپرورش از آمادگی کامل برای آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۶ خبر داد و تأکید کرد که تمامی مدارس کشور از اول مهرماه به‌صورت حضوری فعالیت خود را آغاز می‌کنند. او با اشاره به آماده‌سازی ۲۳۰۰ مدرسه جدید، توزیع گسترده کتب درسی و تأمین نیروی انسانی موردنیاز، اطمینان خاطر داد که پروژه مهر امسال با کیفیت مطلوبی به سرانجام رسیده است.
به گزارش فرهنگیان پرس، علی فرهادی، معاون برنامه‌ریزی وزارت آموزش‌وپرورش، با تشریح آخرین اقدامات صورت‌گرفته در قالب «پروژه مهر»، از آمادگی کامل این وزارتخانه برای آغاز سال تحصیلی جدید خبر داد و گفت که این پروژه از مهرماه سال گذشته آغاز شده و هدف آن، تأمین همزمان سه عامل اصلی شامل فضا، نیروی انسانی و محتوا با کیفیت مطلوب، جهت آغاز سال تحصیلی موفقی است.
فرهادی در خصوص وضعیت فضاهای آموزشی اظهار کرد که با وجود نابرابری در سرانه فضای آموزشی برخی استان‌ها، بیش از ۲۳۰۰ مدرسه برای مهرماه آماده بهره‌برداری شده است. او همچنین درباره مدارس آسیب‌دیده از حوادث توضیح داد که از میان ۱۷۰۰ مدرسه آسیب‌دیده، تقریباً تمام موارد تعمیر و آماده‌سازی شده‌اند و تنها ۴۰ مورد باقی مانده است که اکثر آن‌ها تا زمان بازگشایی آماده خواهند شد. بر اساس گزارش‌های پیشین، از مجموع یک هزار و ۲۸۸ پروژه تخریبی، تنها ۱۶ مدرسه باقی مانده بود که نشان از عزم جدی برای رفع مشکلات زیرساختی دارد.
معاون برنامه‌ریزی وزارت آموزش‌وپرورش در پاسخ به دغدغه‌های مربوط به کمبود معلم، با اطمینان خاطر اعلام کرد که در زمینه تأمین نیروی انسانی مشکلی وجود ندارد و از روش‌های جایگزین برای جبران کمبودها استفاده می‌شود. او به استفاده از ساعات اضافه تدریس معلمان شاغل و بازنشسته، بهره‌گیری از توان مدیریتی عوامل اجرایی مدارس و همچنین استفاده از حدود ۲۱ هزار معلم حق‌التدریس آزاد اشاره کرد. فرهادی افزود که بسیاری از همکاران بازنشسته نیز استمرار خدمت خواهند داشت و سال گذشته حدود ۳۲ هزار نفر بازنشسته با دعوت وزارت آموزش‌وپرورش، خدمت خود را یک سال به تعویق انداختند و پیش‌بینی می‌شود امسال نیز این روند ادامه پیدا کند.

توزیع کتب درسی و محتوای جدید

فرهادی در خصوص کتاب‌های درسی تصریح کرد که تمامی کتاب‌های درسی سال تحصیلی پیش رو چاپ شده و بخش عمده آن توزیع گردیده است. او از اولیا و دانش‌آموزان درخواست کرد با تسریع در ثبت‌نام، به توزیع به‌موقع کتاب‌ها کمک کنند. به گزارش منابع خبری، فرایند ثبت‌سفارش کتاب‌های درسی سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۶ از اردیبهشت‌ماه آغاز شده و توزیع استانی تا پایان شهریور ادامه دارد.
معاون برنامه‌ریزی وزارت آموزش‌وپرورش از ورود مباحث مربوط به فرهنگ ایثار و شهادت به کتاب‌های درسی خبر داد و گفت که با دستور وزیر آموزش‌وپرورش، کارگروهی در سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی تشکیل شده تا مفاهیم مربوط به رشادت‌های شهدا، از جمله شهدای دانش‌آموز، معلم و دلاورمردان جنگ‌ها را به‌طور ویژه در کتاب‌های درسی بگنجانند.
فرهادی با رفع ابهامات موجود، تأکید کرد که آموزش همچنان حضوری است و سال تحصیلی بدون هیچ وقفه‌ای از ابتدای مهرماه آغاز می‌شود. او خاطرنشان کرد که برداشت‌ها مبنی بر تاخیر در آغاز مهرماه مربوط به دانشگاه‌ها بوده و ارتباطی به مدارس ندارد. مشاور وزیر آموزش‌وپرورش نیز پیش‌تر از تکمیل فرآیند کلاسبندی معلمان در سراسر کشور و برنامه‌ریزی برای تأمین نیازهای آموزشی مدارس خبر داده بود.
او با اشاره به وضعیت آزمون‌های نهایی گفت که فرآیند برگزاری آزمون‌ها در تمامی استان‌ها با موفقیت انجام شده است و برنامه‌ریزی دقیق باعث شده تا دانش‌آموزان پایه یازدهم و دوازدهم از شرکت در امتحانات مضاعف بی‌نیاز شده و تمامی آزمون‌ها در قالب آزمون نهایی تجمیع شود.

زیر ذره‌بین فرهنگیان پرس

با وجود وعده‌های مسئولان درباره تأمین نیروی انسانی، همچنان نگرانی‌هایی درباره کیفیت آموزش در مناطقی که با کمبود معلم مواجه هستند، وجود دارد. استفاده گسترده از معلمان بازنشسته و حق‌التدریس، هرچند راهکاری موقت برای پر کردن خلأ موجود است، اما نمی‌تواند جایگزین برنامه‌ریزی بلندمدت برای جذب و تربیت معلمان جوان و کارآمد شود. همچنین با توجه به افزایش موج جمعیتی دانش‌آموزان و هم‌زمانی آن با شرایط جنگی کشور، طرح پروژه مهر با چالش‌های بی‌سابقه‌ای روبه‌رو بوده است.
آنچه در این میان بیش از همه حائز اهمیت است، نگاه بلندمدت به نظام تعلیم و تربیت است. آماده‌سازی فضاهای آموزشی، هرچند ضروری، اما کافی نیست؛ باید به کیفیت محتوای آموزشی، توانمندسازی معلمان و توجه ویژه به مناطق محروم نیز پرداخته شود. انتظار می‌رود وزارت آموزش‌وپرورش با برنامه‌ریزی دقیق‌تر و تأمین منابع پایدار، زمینه‌ساز تحقق عدالت آموزشی در سراسر کشور شود و از ظرفیت‌های موجود برای غنی‌سازی گفتمان آموزشی کشور بهره گیرد.