مدیرکل آموزش و پرورش تهران از پیشرفت ۹۱.۲۶ درصدی ثبت‌نام دانش‌آموزان خبر داد و گفت در میان‌پایه‌ها، روند ثبت‌نام همسطح با سال گذشته است. او با اشاره به تغییرات جمعیتی، از کاهش حدود ۵ هزار نفری آمار نوآموزان ورودی پایه اول ابتدایی نسبت به سال قبل خبر داد و این موضوع را نشانه افت جمعیت دانش‌آموزی در مقطع ابتدایی دانست.

به گزارش فرهنگیان پرس، مجید پارسا، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران، با تشریح آخرین وضعیت فرآیند ثبت‌نام در مدارس گفت: «تاکنون حدود ۹۱.۲۶ درصد از دانش‌آموزان ثبت‌نام خود را در سامانه‌های مربوطه نهایی کرده‌اند و فرآیند ساماندهی مدارس برای آغاز سال تحصیلی با سرعت و دقت در حال پیگیری است.»

پارسا با اشاره به وضعیت ثبت‌نام در پایه‌های مختلف تحصیلی افزود: «در میان‌پایه‌ها، روند ثبت‌نام مطابق با پیش‌بینی‌ها و برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده هم‌سطح با سال گذشته پیش می‌رود و چالش خاصی در این بخش وجود ندارد.»

مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران با اشاره به تغییرات جمعیتی در مقطع ابتدایی تصریح کرد: «در پایه اول ابتدایی شاهد کاهش حدود ۵ هزار نفری آمار نوآموزان ورودی نسبت به سال تحصیلی گذشته هستیم که این موضوع نشان‌دهنده افت جمعیت دانش‌آموزی در ورودی‌های مقطع ابتدایی است.»

بر اساس آمار سال گذشته، حدود ۸۸ هزار دانش‌آموز کلاس اولی در تهران سال تحصیلی جدید را آغاز کردند. با این حال، پارسا پیش‌بینی کرد که امسال میانگین تراکم جمعیت دانش‌آموزی کلاس‌ها به تعداد ۲ نفر کاهش یابد و از ۳۳ به ۳۱ نفر برسد. او تأکید کرد که این کاهش تراکم به کیفیت آموزشی کمک خواهد کرد و در مسیر کاهش تراکم، تلاش می‌شود مدارس دو نوبتی در مناطق پرتراکم کاهش یابد.

پارسا در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه تفاوت مدارس شهر تهران با مدارس شهرستان‌های استان تهران این است که در شهرستان‌ها، مدارس دو نوبته در حال اضافه شدن هستند، گفت: در شهر تهران اکثر مدارس تک نوبت هستند و با شرایط کنونی، پیش‌بینی کردیم که میانگین تراکم دانش‌آموزی کاهش پیدا کند. او افزود که ثبت‌نام‌ها هنوز تمام نشده و دانش‌آموزان لازم‌التعلیق تا قبل از امتحانات در صورت مراجعه ثبت‌نام می‌شوند. همچنین کمتر از ۱۰ هزار دانش‌آموز اتباع ثبت‌نام کرده‌اند و آن‌هایی که مدارک هویتی قانونی داشته باشند، ثبت‌نام خواهند شد.

 

زیر ذره بین فرهنگیان پرس

کاهش ۵ هزار نفری جمعیت کلاس اولی‌ها در تهران، زنگ خطری جدی برای نظام آموزشی کشور است. این آمار نشان می‌دهد که سیاست‌های جمعیتی همچنان نتوانسته است نرخ باروری را به سطح مطلوب برساند و پیامدهای آن اکنون در ورودی‌های مدارس ابتدایی نمایان شده است. اگرچه مدیرکل آموزش و پرورش تهران کاهش تراکم کلاس‌ها از ۳۳ به ۳۱ نفر را به عنوان فرصتی برای ارتقای کیفیت آموزشی مطرح کرده، اما این کاهش جمعیت در بلندمدت می‌تواند به چالشی بزرگ برای پایداری نظام آموزشی تبدیل شود.

در شرایطی که کشور با بحران‌های اقتصادی و پیامدهای جنگ تحمیلی مواجه است، کاهش جمعیت دانش‌آموزی به معنای کاهش منابع انسانی آینده و چالش‌های جدی برای تأمین نیروی کار در دهه‌های آینده است. اگرچه کاهش تراکم کلاس‌ها می‌تواند به کیفیت آموزش کمک کند، اما این کاهش نباید ما را از آسیب‌شناسی ریشه‌های کاهش جمعیت غافل کند. ضرورت دارد آموزش و پرورش با برنامه‌ریزی دقیق، از این فرصت برای توانمندسازی معلمان و ارتقای کیفیت آموزشی بهره گیرد و هم‌زمان، سیاست‌گذاران حوزه جمعیت با اتخاذ تدابیر حمایتی از خانواده‌ها، زمینه‌های افزایش جمعیت را فراهم آورند. همچنین باید توجه داشت که با وجود ثبت‌نام ۹۱ درصدی دانش‌آموزان، هنوز حدود ۹ درصد از دانش‌آموزان تهرانی ثبت‌نام خود را نهایی نکرده‌اند که این موضوع نیازمند پیگیری جدی آموزش و پرورش برای جلوگیری از بازماندگی از تحصیل است.