رئیس دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به وضعیت اشتغال فارغ‌التحصیلان علوم انسانی، از نرخ اشتغال نزدیک به ۱۰۰ درصدی در برخی رشته‌های این حوزه خبر داد و تأکید کرد که برخلاف تصور رایج، بازار کار برای بسیاری از رشته‌های علوم انسانی و اجتماعی مناسب است. او همچنین از جذب فارغ‌التحصیلان علوم سیاسی در وزارت کشور و امور خارجه خبر داد و گفت که گرایش به بخش خصوصی نیز رو به افزایش است.
به گزارش فرهنگیان پرس، شجاع احمدوند، رئیس دانشگاه علامه طباطبائی، در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، به مقایسه وضعیت اشتغال در رشته‌های علوم انسانی با فنی و حرفه‌ای پرداخت و اعلام کرد که در حال حاضر، بازار کار رشته‌های انسانی به اندازه رشته‌های فنی و حرفه‌ای رونق ندارد، اما این به معنای عدم وجود فرصت‌های شغلی نیست. او تأکید کرد که دانشگاه علامه طباطبائی به عنوان قطب علوم انسانی کشور، اقدامات متعددی را برای رفع این نابرابری و جذب هرچه بیشتر دانشجویان به این رشته‌ها انجام داده است.
رئیس دانشگاه علامه طباطبائی با رد این تصور که در تمام رشته‌های انسانی بیکاری وجود دارد، افزود که در برخی از رشته‌های علوم انسانی و اجتماعی، از جمله اقتصادی، بیمه، حقوق و روانشناسی، حتی یک نفر فارغ‌التحصیل بیکار نداریم. او ادامه داد که در مقاطع تحصیلات تکمیلی، به ویژه دکترا، آمار اشتغال بسیار بالا بوده و در برخی رشته‌ها به نزدیک ۱۰۰ درصد می‌رسد.
احمدوند با اشاره به رشته‌هایی که ممکن است محدودیت‌های بیشتری در اشتغال داشته باشند، گفت که در برخی رشته‌ها مانند علوم سیاسی، ممکن است فارغ‌التحصیلان به طور مستقیم در حوزه تخصصی خود مشغول به کار نشوند. با این حال، او تأکید کرد که این افراد در حوزه‌های مختلفی از جمله وزارت کشور، وزارت امور خارجه، و بخش‌های بین‌الملل دستگاه‌های اجرایی جذب می‌شوند. او همچنین به گرایش فزاینده‌ای به سمت فعالیت در بخش خصوصی به دلیل درآمدزایی بیشتر اشاره کرد.
مقایسه آمار اشتغال و بیکاری در رشته‌های مختلفبر اساس آمارهای موجود، نرخ بیکاری در بین فارغ‌التحصیلان دانشگاهی همواره یکی از دغدغه‌های اصلی جامعه بوده است. مطالعات نشان می‌دهد که نرخ بیکاری در بین دانش‌آموختگان در سال‌های گذشته رقمی حدود ۱۵.۶ درصد بوده که این رقم فاصله معناداری با نرخ بیکاری کل جامعه دارد . این آمار نشان‌دهنده افزایش نامتوازن تحصیلات عالی و اشتغال در کشور است.
براساس تحقیقات سازمان همیاری اشتغال دانش‌آموختگان، بیشترین تعداد بیکاران در رشته‌های مهندسی، ساخت و تولید با ۲۵۱ هزار و ۴۰۲ نفر وجود دارد و پس از آن نیز ۲۲۲ هزار و ۱۱۲ نفر در رشته‌های علوم اجتماعی، بازرگانی و حقوق قرار دارند . از مجموع بیش از ۷۶۸ هزار نفر بیکار فارغ‌التحصیل دانشگاهی، ۳۶۳ هزار و ۷۴۰ نفر مرد و ۴۰۴ هزار و ۳۱۱ نفر نیز زن هستند که بالاترین تعداد مردان بیکار در رشته مهندسی، ساخت و تولید و بیشترین تعداد زنان بیکار نیز در رشته علوم اجتماعی، بازرگانی و حقوق تحصیل کرده‌اند .
چالش‌های ساختاری در بازار کار ایرانآمار نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان نشانگر مشکلات ساختاری در بازار کار کشور و نامتناسب بودن سامانه برنامه‌ریزی در نظام آموزش عالی با نیازهای بازار کار است . به اعتقاد کارشناسان، بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی با تحصیلات آکادمیک و دانش تئوریک بالا ولی سطح مهارت و تخصص پایین، نشانگر این واقعیت است که بازار کار کشور به تخصص نیروی کار بیش از مدرک آنها اهمیت می‌دهد . در حالی که آمار نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی بالاست، فارغ‌التحصیلان مراکز مهارت‌آموزی با کمترین نرخ بیکاری مواجه هستند.
ظرفیت‌های اشتغال در بخش‌های دولتی و خصوصیاظهارات رئیس دانشگاه علامه طباطبائی درباره جذب فارغ‌التحصیلان علوم سیاسی در وزارت کشور، با توجه به فرآیندهای استخدامی این وزارتخانه قابل بررسی است. وزارت کشور به عنوان یکی از مهمترین نهادهای اجرایی دولت، سالانه از طریق آزمون‌های استخدامی فراگیر دستگاه‌های اجرایی، نیروی انسانی مورد نیاز خود را جذب می‌کند . در رشته‌های مورد نیاز این وزارتخانه، حوزه‌های علوم سیاسی، حقوق، مدیریت دولتی، علوم اجتماعی و روانشناسی از جمله رشته‌هایی هستند که برای جذب نیرو در این سازمان تعریف شده‌اند .

زیر ذره بین فرهنگیان پرس

با توجه به اظهارات رئیس دانشگاه علامه طباطبائی، به نظر می‌رسد که نگاه به آینده شغلی رشته‌های علوم انسانی نیازمند بازنگری اساسی است. اگرچه آمارهای ارائه شده نشان‌دهنده وضعیت مطلوب اشتغال در برخی رشته‌های علوم انسانی است، اما چالش‌های ساختاری در نظام آموزش عالی و بازار کار همچنان پابرجاست. ضرورت دارد که برنامه‌ریزی آموزشی کشوربه گونه‌ای تنظیم شود که ضمن حفظ کیفیت آموزش در رشته‌های علوم انسانی، مهارت‌های کاربردی مورد نیاز بازار کار نیز در این رشته‌ها تقویت شود.
همچنین، با توجه به شرایط ویژه کشور و قرار گرفتن ایران در شرایط آتش‌بس موقت پس از حملات اخیر، ضرورت دارد که دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، نقش خود را در تربیت نیروی انسانی متخصص برای مدیریت بحران‌های احتمالی و بازسازی کشور بیشتر از پیش ایفا کنند. دانشگاه علامه طباطبائی به عنوان قطب علوم انسانی کشور می‌تواند با تقویت رشته‌های مرتبط با مدیریت بحران، علوم سیاسی، حقوق بین‌الملل و روانشناسی، نقش موثری در آماده‌سازی نیروی انسانی متخصص برای شرایط پس از جنگ ایفا کند. این موضوع نه تنها به کاهش نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان کمک می‌کند، بلکه به توانمندسازی کشور در مواجهه با چالش‌های پیش رو نیز خواهد انجامید.