سرپرست اداره کل حمل‌ونقل عمومی تهران از تقویت ناوگان با قطارهای ذخیره و اتوبوس‌های پشتیبان برای مدیریت ترافیک همزمان با بازگشایی مدارس خبر داد و بر ایمن‌سازی معابر پیرامونی مراکز آموزشی تأکید کرد. مدیرکل مهندسی و ایمنی معاونت حمل‌ونقل نیز خواستار ساماندهی گره‌های ترافیکی و جمع‌آوری حصارهای کارگاه‌های ساختمانی اطراف مدارس شد.
به گزارش فرهنگیان پرس، حمیدرضا رنجبر، سرپرست اداره کل حمل‌ونقل عمومی و امور مناطق معاونت حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران، در کارگروه ارتقای عملکرد حمل‌ونقل همگانی با محوریت طرح استقبال از مهر، از افزایش آمادگی ناوگان حمل‌ونقل عمومی برای آغاز سال تحصیلی جدید خبر داد. رنجبر با اشاره به افزایش حجم سفرهای شهری در روزهای آغازین سال تحصیلی گفت: تقویت ظرفیت ناوگان، پیش‌بینی تمهیدات لازم برای ساعات اوج سفر و هماهنگی میان دستگاه‌های متولی، از مهم‌ترین الزامات اجرای مطلوب طرح استقبال از مهر است.
رنجبر بر آمادگی شرکت بهره‌برداری مترو برای تقویت ناوگان و استفاده از قطارهای ذخیره در ساعات اوج، و نیز آمادگی شرکت واحد اتوبوسرانی برای مدیریت سریع نقص‌های فنی و جلوگیری از ایجاد اختلال و گره‌های ترافیکی تأکید کرد. او افزود: بازدید مشترک از پایانه‌های تاکسیرانی، شناسایی نیازهای موجود، آماده‌سازی پایانه‌های مسافربری، رفع نواقص و به‌سازی محیطی پایانه‌ها باید پیش از آغاز سال تحصیلی با جدیت دنبال شود. سرپرست اداره کل حمل‌ونقل عمومی، اطلاع‌رسانی و آموزش شهروندان را از دیگر محورهای مهم این طرح عنوان کرد و بر استفاده از ظرفیت ایستگاه‌ها و قطارهای مترو برای ارائه پیام‌های آموزشی مرتبط با بازگشایی مدارس و مدیریت سفر تأکید نمود.
در ادامه این کارگروه، زینب عبادی، مدیرکل مهندسی و ایمنی معاونت حمل‌ونقل و ترافیک، با اشاره به ضرورت تأمین ایمنی دانش‌آموزان گفت: ایمن‌سازی مسیرهای منتهی به مدارس، شناسایی و رفع نواقص ترافیکی، ساماندهی گره‌های ترافیکی و ارتقای ایمنی معابر پیرامونی مراکز آموزشی باید با جدیت دنبال شود. عبادی همچنین بر شناسایی نقاط حادثه‌خیز و پرخطر، بررسی وضعیت علائم و تجهیزات ترافیکی و تقویت اقدامات ایمنی در محدوده مدارس تأکید کرد و افزود: هماهنگی میان مناطق ۲۲گانه و دستگاه‌های مرتبط می‌تواند نقش مؤثری در پیشگیری از حوادث و تأمین ایمنی دانش‌آموزان داشته باشد.
او ساماندهی و جمع‌آوری حصارهای کارگاه‌های ساختمانی پیرامون مراکز آموزشی با رعایت ضوابط و الزامات ایمنی و ترافیکی را از دیگر اقدامات ضروری عنوان کرد و گفت: استفاده از ظرفیت حیاط و پارکینگ مدارس برای توقف موقت سرویس‌های مدارس نیز می‌تواند در کاهش ازدحام و ارتقای ایمنی محدوده مدارس مؤثر باشد. در این نشست همچنین بر تهیه و انتشار محتوای آموزشی با موضوعات ترافیکی در بستر «شاد» با همکاری آموزش و پرورش تأکید شد.
گفتنی است بر اساس آمار منتشرشده، در سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۶ حدود ۱۶ میلیون و ۲۰۰ هزار دانش‌آموز در ۱۲۵ هزار و ۲۷۲ مدرسه کشور مشغول به تحصیل خواهند بود که از این تعداد، حدود ۹ میلیون و ۳۷۸ هزار نفر در دوره ابتدایی تحصیل می‌کنند. این حجم عظیم از جمعیت دانش‌آموزی، همراه با والدین و سرویس‌های ایاب و ذهاب، فشار مضاعفی را بر شبکه حمل‌ونقل شهری، به‌ویژه در کلانشهرهایی مانند تهران که ترافیک مزمنی دارد، وارد می‌آورد. نخستین نشست تخصصی ستاد استقبال از مهر ۱۴۰۵ نیز با حضور نمایندگانی از استانداری، فرمانداری، پلیس راهور، آموزش و پرورش، سازمان حمل‌ونقل و ترافیک، شرکت واحد اتوبوسرانی، سازمان تاکسیرانی، شرکت بهره‌برداری مترو، آتش‌نشانی، مرکز اورژانس و انجمن اولیا و مربیان برگزار شده است.

زیر ذره‌بین فرهنگیان پرس

با وجود تأکید مسئولان بر آمادگی ناوگان و ایمن‌سازی معابر، اما تجربه سال‌های گذشته نشان داده است که طرح استقبال از مهر معمولاً با کاستی‌هایی در اجرا مواجه بوده است. افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی ترافیک در روزهای ابتدایی مهر، نارضایتی از سرویس‌های مدارس و دغدغه ایمنی دانش‌آموزان، همواره از دغدغه‌های اصلی خانواده‌ها بوده است. وقوع حوادث تلخ نظیر واژگونی خودروی حامل دانش‌آموزان در دزفول با یک فوتی و ۴ مصدوم یا حادثه اتوبوس دانش‌آموزان هرمزگانی با ۹ کشته در سال‌های اخیر، هشداری جدی برای متولیان امر است. پلیس راهور نیز بازگشایی مدارس را «نوروز دانش‌آموزی» خوانده و بر لزوم پایش صلاحیت رانندگان سرویس مدارس تأکید کرده است. با این حال، سؤال اساسی این است که آیا صرفاً افزایش تعداد قطارها و اتوبوس‌ها و ایمن‌سازی فیزیکی معابر، برای حل معضل چندلایه ترافیک و ایمنی مهرماه کافی است؟ به نظر می‌رسد غفلت از راهکارهای اساسی نظیر شناورسازی واقعی ساعات اداری، ممنوعیت برگزاری نمایشگاه‌های بزرگ در مهرماه، نظارت دقیق بر صلاحیت فنی و روانی رانندگان سرویس مدارس و مهم‌تر از همه، فرهنگ‌سازی جدی برای استفاده شهروندان از حمل‌ونقل عمومی، می‌تواند کارایی این طرح‌ها را به‌شدت کاهش دهد. تا زمانی که برنامه‌ریزی‌ها صرفاً به ایام منتهی به مهر موکول شده و نگاه‌ها بخشنامه‌ای و مقطعی باشد، شاهد تکرار ترافیک سنگین و نگرانی‌های همیشگی خانواده‌ها در نخستین روزهای سال تحصیلی خواهیم بود.