وزیر علوم از هدف قرار گرفتن ۲۳۱ دانشگاه در جنگ رمضان خبر داد و گفت خسارات بر اساس شاخص‌های بین‌المللی در حال مستندسازی است. نایب رئیس مجلس نیز اعلام کرد امتحانات نهایی دانش‌آموزان ۱۵ روز پس از جنگ و کنکور سراسری ۴۵ روز پس از پایان جنگ برگزار می‌شود. بسته حمایتی برای شرکت‌های دانش‌بنیان تصویب شد.

به گزارش فرهنگیان پرس، جنگ تحمیلی رمضان که این بار با شدتی بی‌سابقه و هدف قرار دادن زیرساخت‌های علمی و آموزشی کشور همراه شده، تلفات سنگینی بر پیکره آموزش عالی ایران وارد کرده است. وزیر علوم برای اولین بار آمار دقیقی از تعداد دانشگاه‌های آسیب‌دیده اعلام کرد و گفت ۲۳۱ مرکز دانشگاهی و آموزش عالی به طور مستقیم مورد حملات موشکی و هوایی دشمن قرار گرفته‌اند. این در حالی است که بسیاری از اساتید و دانشجویان در این حملات جان خود را از دست داده یا مجروح شده‌اند و ده‌ها آزمایشگاه و مرکز تحقیقاتی به طور کامل تخریب شده است.

براساس گزارش ایلنا از جلسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با وزیر علوم، محورهای اصلی این نشست شامل پشتیبانی و توجه ویژه وزارت علوم به موضوع جنگ در حوزه اجتماعی و فرهنگی، نحوه برگزاری کلاس‌های درسی در زمان جنگ، جلوگیری از افت تحصیلی دانشجویان، حمایت از استادان و کارکنان دانشگاه‌های آسیب‌دیده و همچنین پشتیبانی از شرکت‌های دانش‌بنیان بود. در حاشیه این نشست، حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به ابعاد فاجعه‌بار حملات گفت: «۲۳۱ دانشگاه در جنگ رمضان هدف قرار گرفتند؛ خسارات واردشده مطابق با شاخص‌های بین‌المللی در حال مستندسازی است.» او افزود که این مستندسازی برای پیگیری حقوقی و بین‌المللی و همچنین برای دریافت غرامت از نهادهای مربوطه انجام می‌شود.

وزیر علوم با اشاره به آسیب جدی به بخش اقتصاد دیجیتال و شرکت‌های دانش‌بنیان تصریح کرد: «بسته حمایتی برای شرکت‌های خرد، متوسط و بزرگ دانش‌بنیان در نظر گرفته‌ایم که بر این اساس تسهیلاتی به شرکت‌هایی که ۸۰ درصد نیروهای خود را حفظ و تعدیل نکرده‌اند، اختصاص خواهد یافت.» این بسته برای جلوگیری از تعطیلی شرکت‌هایی که در تأمین تجهیزات دفاعی و پزشکی نقش کلیدی دارند، حیاتی است. وزیر علوم تأکید کرد که اولویت با شرکت‌هایی است که در استان‌های جنوبی و غربی کشور و در نزدیکی مناطق جنگی مستقر هستند.

در ادامه این نشست، حمیدرضا حاجی‌بابایی، نایب‌رئیس دوم مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگویی تصریح کرد: «طبق هماهنگی با وزارت آموزش و پرورش و همچنین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مقرر شد؛ امتحانات نهایی دانش‌آموزان ۱۵ روز پس از جنگ و کنکور سراسری نیز ۴۵ روز پس از پایان جنگ برگزار شود.» این تصمیم که به دنبال نگرانی‌های گسترده دانش‌آموزان و والدین درباره سرنوشت تحصیلی آنان اتخاذ شده، به آنان اطمینان می‌دهد که فرصت کافی برای آمادگی و جبران عقب‌ماندگی‌های تحصیلی ناشی از جنگ را خواهند داشت. هرچند «پایان جنگ» توسط شورای عالی امنیت ملی اعلام خواهد شد و تا آن زمان تمامی برنامه‌های آموزشی و آزمون‌ها در حالت تعلیق قرار دارند.

 

زیر ذره‌بین فرهنگیان پرس

هدف قرار گرفتن ۲۳۱ دانشگاه در جنگ رمضان، یک فاجعه ملی است که در نوع خود بی‌سابقه می‌باشد. دشمن صهیونی-آمریکایی با بمباران مراکز علمی، قصد دارد نسل آینده دانشمندان و نخبگان ایران را سرخورده و پراکنده کند. اما آنچه بیش از تخریب فیزیکی نگران‌کننده است، «افت تحصیلی» و «مهاجرت نخبگان» پس از جنگ است. تجربه جنگ‌های گذشته نشان داده که دانشجویانی که یک یا دو ترم تحصیلی آنان به تأخیر می‌افتد، انگیزه خود را برای ادامه تحصیل از دست می‌دهند. وزارت علوم باید از همین حالا برنامه درس‌های فشرده تابستانی و حذف پیش‌نیازهای غیرضروری را برای جبران عقب‌ماندگی درسی دانشجویان طراحی کند. همچنین بسته حمایتی شرکت‌های دانش‌بنیان هرچند مثبت است، اما شرط «حفظ ۸۰ درصد نیروها» برای شرکت‌های کوچک که در اثر جنگ ۵۰ درصد مشتریان خود را از دست داده‌اند، غیرواقعی است. پیشنهاد می‌شود این شرط به «حفظ ۶۰ درصد نیروها» کاهش یابد و وام‌های کم‌بهره بدون نیاز به ضامن برای راه‌اندازی مجدد آزمایشگاه‌های تخریب شده اختصاص یابد. همچنین به خانواده‌های فرهنگی توصیه می‌شود با وجود تعویق امتحانات و کنکور، فرزندان خود را به مطالعه منظم تشویق کنند و اجازه ندهند تعطیلی مدارس به فراموشی کامل درس تبدیل شود. این جنگ، هم آزمون ایمان است و هم آزمون عزم ملی برای بازسازی.