معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش از افزایش پوشش تحصیلی در دوره‌های اول و دوم متوسطه و کاهش نرخ ترک تحصیل خبر داد و گفت: سهم آموزش‌های فنی‌وحرفه‌ای و کاردانش به ۴۵.۵۷ درصد رسیده که به معنای افزایش بیش از ۱۲۴ هزار هنرجو نسبت به سال گذشته است.

به گزارش فرهنگیان پرس، سید مصطفی آذرکیش، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش، روز دوشنبه در نشست خبری با تشریح برنامه‌های تحولی این معاونت، از بهبود شاخص‌های پوشش تحصیلی، کاهش ترک تحصیل، افزایش سهم آموزش‌های مهارتی و اجرای طرح‌های نوآورانه در مدارس متوسطه خبر داد.

 

آذرکیش با اشاره به اینکه برنامه تحولی مقطع متوسطه در قالب پنج راهبرد اصلی شامل توسعه عدالت آموزشی و تربیتی، کیفیت‌بخشی به آموزش، مهارت‌آموزی و کارآفرینی، نوآوری و ارتقای نظام خلاقیت و نیز نظارت و تضمین کیفیت دنبال می‌شود، اظهار کرد: «آموزش متوسطه حلقه اتصال آموزش عمومی با آموزش عالی و بازار کار است و در این دوره، دانش‌آموزان برای زیست مؤمنانه، مسئولانه و مهارت‌محور در دنیای پیچیده امروز آماده می‌شوند.»

 

 

بهبود شاخص‌های پوشش تحصیلی و کاهش ترک تحصیل

معاون آموزش متوسطه در ادامه با اشاره به اقدامات انجام‌شده در حوزه عدالت آموزشی گفت: «در سال گذشته پوشش تحصیلی واقعی در متوسطه اول از ۸۹.۷ درصد به ۹۱.۷ درصد و در متوسطه دوم از ۷۹ درصد به ۸۲.۷ درصد افزایش یافته است. همچنین نرخ ترک تحصیل در متوسطه اول از ۴.۴۱ به ۳.۳۹ و در متوسطه دوم از ۲.۶۹ به ۱.۶۲ کاهش یافته است.» او افزود: «شناسایی، جذب و نگهداشت بازماندگان از تحصیل از برنامه‌های محوری معاونت آموزش متوسطه است و بخشی از بهبود شاخص‌ها، حاصل حمایت‌های ویژه دولت چهاردهم در ارتقای کیفیت و توسعه عدالت آموزشی است.»

 

آذرکیش در پاسخ به پرسشی درباره بازماندگان از تحصیل در متوسطه اول گفت: «بر اساس داده‌های سامانه، ۱۸۶ هزار نفر در سن متوسطه اول به‌عنوان بازمانده ثبت شده‌اند که بخشی از این آمار مربوط به مهاجرت یا دانش‌آموزان آموزش‌ناپذیر است و با اقدامات انجام‌شده، بخشی از این افراد به چرخه تحصیل بازگشته‌اند.»

 

 

اجرای الگوی مدرسه تراز در ۴۰ درصد مدارس

او با اشاره به اجرای الگوی «مدرسه تراز سند تحول بنیادین» اظهار کرد: «در سال گذشته ۱۰ درصد از مدارس دوره متوسطه تحت پوشش این الگو قرار گرفتند، امسال این رقم به ۴۰ درصد افزایش یافته و در سال آینده نیز ۵۰ درصد دیگر مدارس مشمول خواهند شد. در این راستا بیش از ۲۱ هزار و ۵۰۰ مدرسه در فرآیند آموزش مدیران و تدوین برنامه‌های راهبردی قرار گرفته‌اند.»

 

 

افزایش سهم آموزش‌های مهارتی به ۴۵.۵۷ درصد

آذرکیش درباره توسعه متوازن رشته‌ها در دوره دوم متوسطه نیز گفت: «سهم آموزش‌های فنی‌وحرفه‌ای و کاردانش از ۴۲.۹ درصد به ۴۵.۵۷ درصد رسیده که به معنای افزایش بیش از ۱۲۴ هزار هنرجو نسبت به سال گذشته است.» او با تأکید بر اهمیت مهارت‌آموزی در دوره متوسطه افزود: «در راستای اجرای برنامه هفتم توسعه، ۲۳ رشته جدید در شاخه کاردانش و ۲۲ رشته دیگر نیز به‌تازگی تصویب و ابلاغ شده است. همچنین ۲۴ رشته فنی‌وحرفه‌ای به‌روزرسانی شده‌اند.»

 

به گفته او، اکنون ۱۰ هزار و ۵۴۲ هنرستان در کشور فعال است و جمعیت هنرجویان به بیش از یک‌میلیون و ۴۲۰ هزار نفر می‌رسد. همچنین ۳۹ هنرستان وابسته به سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای برای نخستین‌بار راه‌اندازی شده و هدف‌گذاری برای افزایش این تعداد تا ۱۵۰ هنرستان در سال آینده انجام شده است.

 

 

راه‌اندازی ۸۷ هنرستان جوار کارخانه

معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش اضافه کرد: «۸۷ هنرستان جوار کارخانه نیز تاکنون راه‌اندازی شده و توسعه این الگو با همکاری دستگاه‌های مرتبط ادامه دارد.» این هنرستان‌ها با هدف پیوند مستقیم آموزش با صنعت و افزایش اشتغال‌پذیری هنرجویان ایجاد شده‌اند.

 

 

افزایش میانگین معدل و کیفیت‌بخشی آموزشی

آذرکیش با اشاره به تکالیف برنامه هفتم توسعه نیز اظهار کرد: «میانگین معدل دانش‌آموزان دوره دوم متوسطه حدود ۶ دهم نمره افزایش یافته است.» او، تقویت گروه‌های آموزشی، اجرای طرح «سفر یادگیری»، نوآوری در فرآیند آموزش – یادگیری و اجرای شبکه ملی یادگیری معلمان را از جمله اقدامات کیفیت‌بخشی عنوان کرد و افزود: «بیش از ۲۵۵ هزار معلم در شبکه ملی یادگیری معلمان عضو شده‌اند.»

 

آذرکیش همچنین از فعالیت ۶۹۴ پژوهش‌سرای دانش‌آموزی در کشور خبر داد و گفت: «توسعه و تقویت این مراکز به‌عنوان یکی از سیاست‌های اصلی در راستای تنوع‌بخشی به محیط‌های یادگیری در دستور کار قرار دارد.»

 

 

اجرای طرح ایران دیجیتال برای ۲.۷ میلیون دانش‌آموز

آذرکیش با اشاره به اجرای طرح «ایران دیجیتال» در آموزش متوسطه اظهار کرد: «این طرح با همکاری وزارت ارتباطات و معاونت علمی و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری در حال اجراست و تاکنون بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار دانش‌آموز و ۱۸۰ هزار معلم تحت آموزش قرار گرفته‌اند.» او افزود: «تجهیز مدارس به فناوری‌های نوین آموزشی با اولویت مناطق محروم در حال انجام است و تاکنون بیش از ۲۱۰ کلاس درس به تجهیزات هوشمند مجهز شده‌اند.»

 

 

نظارت بر عملکرد مدارس و ارتقای صلاحیت حرفه‌ای

معاون آموزش متوسطه در ادامه با اشاره به راهبرد نظارت و تضمین کیفیت آموزش گفت: «گروه‌های آموزشی موظف‌اند حداقل ۲۰ درصد مدارس را به‌صورت ویژه مورد پایش قرار دهند. همچنین سنجش مستمر شاخص‌های یادگیری و صدور کارنامه عملکرد برای استان‌ها در حال انجام است.»

 

 

تأکید بر مهارت‌های زندگی و برنامه‌های تربیتی

آذرکیش در پاسخ به سوالی درباره حوادث دی‌ماه و بازداشت دانش‌آموزان، گفت: «آموزش مهارت‌های زندگی و تقویت تاب‌آوری و همبستگی اجتماعی دانش‌آموزان در قالب جشنواره‌ها، رویدادها و برنامه‌های تربیتی طول سال انجام می‌شود. توجه به دانش‌آموزان در تمام فرایندهای تحصیل و آموزش مهارت‌های زندگی از اولویت‌های معاونت متوسطه است.»

 

او تأکید کرد: «برنامه‌های آموزش متوسطه صرفاً محدود به برگزاری آزمون نیست و مهارت‌های زندگی، تقویت تاب‌آوری، همبستگی اجتماعی، امیدآفرینی و گفت‌وگو در قالب جشنواره‌ها و برنامه‌های تربیتی در طول سال تحصیلی دنبال می‌شود تا زمینه رشد متوازن دانش‌آموزان فراهم شود.»

 

زیر ذره‌بین فرهنگیان پرس

اعلام آمارهای مثبت از افزایش پوشش تحصیلی و کاهش ترک تحصیل در دوره متوسطه، اگرچه خبری امیدوارکننده است، اما تأمل بر روی برخی نکات ضروری به نظر می‌رسد. افزایش ۲ درصدی پوشش تحصیلی در متوسطه اول و ۳.۷ درصدی در متوسطه دوم، نشان‌دهنده تلاش برای تحقق عدالت آموزشی است، اما همچنان آمار ۱۸۶ هزار بازمانده از تحصیل در مقطع متوسطه اول، زنگ خطری جدی محسوب می‌شود.

از سوی دیگر، افزایش سهم آموزش‌های مهارتی به ۴۵.۵۷ درصد و رشد ۱۲۴ هزار هنرجویی، گامی مثبت در جهت تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه است، اما سؤال اساسی اینجاست که آیا زیرساخت‌های هنرستان‌ها برای پذیرش این تعداد هنرجو و ارائه آموزش باکیفیت فراهم است؟

راه‌اندازی ۸۷ هنرستان جوار کارخانه، ایده‌ای ارزشمند است، اما آیا صنایع کشور برای پذیرش و آموزش هنرجویان آمادگی کافی دارند؟ همچنین افزایش ۰.۶ نمره‌ای میانگین معدل دانش‌آموزان، اگرچه خبری مثبت است، اما با توجه به استانداردهای جهانی و نیازهای بازار کار، کافی به نظر نمی‌رسد.

باید دید این آمارها در بلندمدت تداوم خواهد یافت و آیا برنامه‌های کیفیت‌بخشی آموزشی توانسته‌اند مهارت‌های تفکر انتقادی و خلاقیت را در دانش‌آموزان تقویت کنند یا صرفاً به افزایش نمرات آزمونی منجر شده‌اند.